first_img Join Constructions Photographs Products translation missing: en-US.post.svg.material_description Projects Area:  862 m² Year Completion year of this architecture project “COPY” Manufacturers: SIMES, Blum, Brodware, Flos, Kast, Liebherr, Miele, Qasair, ROGER SELLER, Smeg, iGuzzini, -, Artedomus, Caroma, Concreative, La Marzocco, Maximum, Robert Plumb Houses Save this picture!© Michael Nicholson+ 20Curated by María Francisca González Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/896336/sunrise-house-mck-architecture-and-interiors Clipboard Architects: MCK Architecture & Interiors Area Area of this architecture project Steve Koolloos Year:  2017 CopyHouses•Australia Photographs:  Michael Nicholson Manufacturers Brands with products used in this architecture project center_img Lead Architect: Lighting Consultant: ArchDaily “COPY” CopyAbout this officeMCK Architecture & InteriorsOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesAustraliaPublished on June 14, 2018Cite: “Sunrise House / MCK Architecture & Interiors” 13 Jun 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodWood Siding in KSR Villa BodrumRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisCopper Surface: Nordic DécorWindowsAir-LuxSliding Window – CorneringWoodBruagRoom Acoustics – Interior Cladding PanelsSinksBradley Corporation USASinks – Frequency® FL-SeriesMetal PanelsTrimoInternal Walls – Trimoterm, Qbiss OneGlassSolarluxWintergarden – SDL Akzent plusSystems / Prefabricated PanelsInvestwoodCement Bonded Particle Board – VirocPaintKEIMMineral Paint in Hunters Point LibraryCabinetsburgbadMid-Height Cabinet – EssentoSignage / Display SystemsGlasbau HahnMuseum Display CasesMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Builder: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/896336/sunrise-house-mck-architecture-and-interiors Clipboard Sunrise House / MCK Architecture & Interiors Mersonn Sunrise House / MCK Architecture & InteriorsSave this projectSaveSunrise House / MCK Architecture & Interiors Products used in this ProjectWindowsVitrocsaMinimalist Window – Turnable CornerEngineer:Van Der Meer ConsultingLandscape:William DangarHydraulic Engineer:ITM DesignAutomation Consultant:Smart Home SolutionsProject Architects:Maki Yamaji, Sam Gleeson, Rowena MarshCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Michael NicholsonText description provided by the architects. Sunrise House is a beachfront home in the dunes of the Australian NSW South Coast overlooking the Pacific Ocean. The original brief was humble, calling for a house that was as comfortable for a family of four, as it was for an extended family or group of friends. It was also acknowledged early on that it should be of a high quality to withstand the coastal elements and ensure a longevity in construction the locality was generally deprived of. The brief called for the design to make the best use of the Pacific Ocean whilst remaining conscious of the home’s street presence, avoiding it feeling obnoxious.Save this picture!© Michael NicholsonSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Michael NicholsonThe site runs parallel to a popular coastal road, and the building form sits between this road and the beach. Early investigations proved that ocean views would be obtained from a first floor, hence a decision was made to locate the bedrooms on the ground plane, and living zones above. The linear interior opens to the horizon whilst providing privacy from the street, engaging all spaces with the sunrise. A lighter steel frame sits over a solid concrete plinth and spaces ow from inside to out, as do the materials that de ne those spaces. With its long edge running parallel to the public domain, privacy was a key issue on both levels of the site. Bedrooms are positioned on the ocean side whilst the street façade is clad with solid recycled timbers that deliberately open up where light and ventilation are required whilst maintaining privacy.Save this picture!© Michael NicholsonA generous, lush garden along the street highlights the architecture within its dense foliage, and both garden and building are embraced by the public. The arrangement of spaces is simple, with focus on the amenity of space and connection to both the horizon and the landscape. Privacy is defined by form and used to create positive and negative space to de ne function and to embrace the natural light. Bedrooms have several modes of privacy, whereas the first-floor living spaces obtain the horizon view and seamlessly become part of the exterior.Save this picture!© Michael NicholsonSave this picture!First Floor PlanSave this picture!© Michael NicholsonEssentially a beach house, Sunrise House offers a relaxed sense of place. A ground floor cabana seamlessly opens up to the garden and pool, and the surrounding decking material runs through these spaces before continuing through the main hall and interior. The outcome is a sequence of movement into the home that is less precious if one has sand on their feet, and continues our exploration into the seamless connection between interior and exterior. This same theme continues on the living level where the entire living space opens up via perpendicular sequences of floor-to-ceiling glazed doors. The living zone becomes a deck hovering over the landscape, from which one gazes across the ocean to the horizon.Save this picture!© Michael NicholsonSunrise House approaches good sustainable design through passive design strategy, general environmental inclusions and a focus on the quality of build. The building forms are positioned in a way that natural light is embraced where desired, and controlled where protection is required. The ocean’s breeze is embraced as a natural form of cooling in summer and ventilation generally. Rainwater harvesting measures are integrated into a basement, and a solar array has been positioned onto the at roof structure that gets direct light all day long.Save this picture!© Michael NicholsonHigh-quality glazing systems have been used throughout, and the construction is robust and designed to survive, with off-form concrete embraced for its durability. Recycled Australian hardwoods screen the home from the elements and are used extensively throughout. The house is the result of a genuine collaboration between multiple disciplines: a private client with a vision, a team of driven builders, a creative engineer, an enthusiastic landscape designer, and the architects. In this respect the outcome is as rewarding for us is it is for all who were involved, especially the homeowners who, within our process, play a pivotal role. The owners also challenged the team to enterprise unconventional solutions in specific areas, especially regarding the structure. Project gallerySee allShow lessHouse in Takatori / Tatsunori Kakuno/ tatta architectsSelected ProjectsMuju Dada Pension / KDDHSelected Projects Share Australia Planner: Electrolightlast_img read more